آزمایشگاههای آموزشی
آزمایشگاههای آموزشی
(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 108)
این آزمایشگاه برای تمام دانشجویان و صنعتگران ارائه میگردد تا دانستههای تئوری خود را در عمل آزمایش کرده و مهارت لازم برای بهکارگیری، راهاندازی و تحقیق در ماشینهای الکتریکی را کسب نمایند. آزمایشهایی که برای دانشجویان ارائه داده میشود شامل انواع آزمایشهای مربوط به موتورها و ژنراتورهای AC و DC سه فاز و تكفاز و همچنین ماشینهای مخصوص میباشد. بهطور مثال: سنکرون کردن ژنراتور با شبکه بینهایت، اتصال موازی چند مولد سنکرون بهصورت شبکه محلی، تستهای راهاندازی، بیباری، بارداری و غیره. پروژهها و دورههای تخصصی كوتاه مدت كه در این آزمایشگاه اجرا میشوند عبارتند از: طراحی، تست، عیبیابی، حفاظت، نصب، راهاندازی، درایو و كنترل ماشینهای الكتریكی و مبدلهای الكترونیكی، تست سیستمهای تحریك ژنراتور و تست عایقی ماشینهای الكتریكی فشار قوی.
کارگاه خط گرم
(سوله شماره 1، گروه برق)
خط گرم در واقع به خط انتقالی گفته میشود که برق در آن جریان دارد و بدون آنکه برق شبکه قطع شود تعمیرات بر روی آن انجام میشود. در اهداف صنعت برق و رضایت مشترکین، فروش انرژی بیشتر، کمک به تولید بیشتر در بخش صنایع، جلوگیری از فرسودگی و استهلاک زود هنگام تجهیزات شبکه، بخاطر کلیدزنیهای مکرر و کاهش تلفات از جمله مزایای تعمیرات با خط گرم به شمار میرود. در این کارگاه به کارشناسان فنی و دانشجویان بر روی شبکه برقدار نحوه انجام انواع تعمیرات ناشی از خطاهای مختلف بر روی شبکه برقدار آموزش داده میشود. ضمناً تعمیرات بر روی شبکه برقدار با یکسری لوازم عایقی به دو روش: فرمان از راه نزدیک و فرمان از راه دور انجام میپذیرد.
کارگاه اجزای پست
(سوله شماره 2، اتاق 25)
پستهای فشارقوی بهعنوان اجزای اصلی سیستمهای قدرت نقش ارتباطدهنده فیمابین سیستمهای تولید، انتقال و توزیع میباشند. بهرهبرداری صحیح از این پستها میتواند ضریب قابلیت اطمینان شبكه قدرت را افزایش دهد. دراین راستا كارگاه تخصصی اجزای پست از اهمیت خاصی در پیشبرد این هدف دارد كه آموزشهای تخصصی مرتبط با تجهیزات بهكاررفته در پستهای فشارقوی، متوسط و توزیع را ارئه مینماید. در این كارگاه برای دانشجویان و صنعتگران، مباحثی چون ساختمان داخلی، نحوه عملكرد، اجزای تشكیلدهنده، روشهای بهرهبرداری صحیح، انواع تستهای استاندارد و تعمیرات انواع تجهیزات پست را از قبیل: كلیدهای قدرت، سكسیونرها، ترانسفورماتورهای اندازهگیری و حفاظتی، برقگیرها، تپچنجرها، موجگیرها و غیره آموزشهای لازم را بهصورت تئوری و عملی ارائه میدهد.
آزمايشگاه رله و حفاظت الكتريكی
(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 108)
یکی از بخشهای مهم در صنعت برق که نیاز به دانش فنی بالایی دارد حفاظت شبکه و تجهیزات الکتریکی میباشد. از این رو آشنایی عملی با تجهیزات حفاظتی و نحوه تست و راه اندازی آنها در کنار آموزشهای تئوری دارای اهمیت ویژهای میباشد. آزمایشگاه رله و حفاظت این دانشگاه جزو معدود آزمایشگاههای مجهز در این زمینه بوده که برای دورههای تخصصی و آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت و ارائه خدمات مهندسی فعالیت مینماید. تجهیزات این آزمایشگاه شامل انواع رلههای دیجیتالی، استاتیکی و مکانیکی، انواع دستگاههای تستر و ترانسفورماتورهای اندازهگیری جریانی و ولتاژی می باشد.
كارگاه تخصصی ترانسفورماتور
(سوله شماره 3، اتاق 46)
کارگاه ترانسفورماتور فعالیت خود را در زمینه تعمیر و تست ترانسفورماتورهای توزیع از سال 1361 آغاز نمود. با توجه به نیاز گسترده و تواناییهای این کارگاه، اغلب شرکتهای برق منطقهای کشور، شرکتهای وزارت نیرو و شركتهای دولتی و خصوصی از خدمات تخصصی این کارگاه جهت تعمیر و تست ترانسفورماتورهای خود استفاده مینمایند. با توجه به دانش فنی و تجهیزات موجود در کارگاه و اطمینانی که نسبت به صحت و دقت نتایج آزمایشهای انجام شده در این کارگاه وجود دارد، کارفرمایان و خریداران ترانسفورماتور از خدمات این کارگاه جهت انجام آزمایشهای روتین و تایپ تست ترانسفورماتورهای ساخت داخل و نیز ترانسفورماتورهای وارداتی استفاده نمودهاند. آزمایشها در این کارگاه با استفاده از تجهیزات کالیبره شده، نیروی انسانی متخصص و تحت نظر کارشناسان خبره طبق استانداردهای معتبر جهانی صورت میگیرد.
آزمايشگاه کنترل صنعتی
(ساختمان جابربن حیان، اتاق 247)
در این آزمایشگاه چندین مجموعه آزمایشی با استفاده از تجهیزات صنعتی و استاندارد روز دنیا فراهم آورده شده است و دانشجویان را با روشهای كنترل سطح، فشار، درجه حرارت و جریان سیالات آشنا میكند. همچنین دانشجویان میتوانند تجربه تنظیم ضرایب كنترلكنندههای PID را بر روی این مجموعههای صنعتی داشته باشند.
آزمايشگاه DCS
(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 247)
این آزمایشگاه بر اساس DCS (Distributed Control System) شركت زیمنس نوع PCS7 تجهیز شده است. تابلوهای كنترلی آن از نوع ریتال صنعتی بوده و چیدمان تجهیزات داخل آن نیز مطابق الزامات صنعتی انجام شده است. HMI آن بر اساس كامپیوترهای صنعتی و نرم افزار Wincc میباشد و حالت Hot Redundancy مطابق شرایط صنعتی در DCS آزمایشگاه مذكور در PLC و كامپیوترهای صنعتی دیده شده است. با استفاده از امكانات موجود میتوان دانشجویان را با كلیه شرایط واقعی در صنعت از جمله راهاندازی، از كاراندازی، بهرهبرداری و غیره را در پلنتهای صنعتی بزرگ از قبیل نیروگاه، پالایشگاه و پتروشیمی آشنا كرد. همچنین با استفاده از امكانات كنترلی بر اساس PLC S7-300 در مجموعه آزمایشگاهی میتوان بهصورت یك جزیره آن را به مجموعه DCS نیز وصل كرده و حالتهای كاری مختلف را ارزیابی نمود.
آزمايشگاه هيدروليک - پنوماتيک
(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 140)
محركها یكی از اجزای مهم در سیستمهای كنترل میباشند. بسیاری از محركها، هیدرولیكی یا نیوماتیكی میباشند. در این آزمایشگاه دانشجویان مدارهای فرمان هیدرولیكی و یا نیوماتیكی را متصل نموده و با اصول فنی آن آشنا میگردند. در راستای انجام كارهای عملی در آزمایشگاه دانشجویان با استفاده از نرمافزار شبیهساز هیدرولیكی، مدارهای فرمان را تجزیه و تحلیل مینمایند.
كارگاه عيبيابی كابل
(سوله شماره 1، گروه برق)
این كارگاه فعالیت خود را از سال 1365 با تجهیزات روز دنیا در زمینه های آموزش و خدمات مهندسی و دورههای تخصصی در دانشگاه و بیرون دانشگاه در سطح كشور آغاز نمود. میتوان گفت این كارگاه، اولین كارگاه عیبیابی مجهز به خودروهای تجهیرات آزمایشگاهی سیار عیبیابی در سطح كشور میباشد و تاكنون مربیهای زیادی را در این رشته تحویل صنعت داده است. این كارگاه در دو سطح كابلهای توزیع زمینی، فشار قوی و فشار ضعیف در خصوص عیبیابی و تست و راهاندازی آنها فعالیت داشته است و بیش از صدها مدار كابل را در هر فصل عیبیابی و راهاندازی نموده است. همچنین در بسیاری از پروژههای عمرانی وزارت صنایع، وزارت نفت، وزارت نیرو و شركتهای تابعه از خطوط شمال تا جنوب كشور به همراه مدرسین و مهندسان این دانشگاه حضور داشته و امروز توانسته خدمت شایان به تمام شركتهای توزیع جهت راهاندازی و تامین واحدهای عیبیابی كابل داشته باشد.
کارگاه تابلو و تاسیسات
(سوله شماره 1، گروه برق)
این كارگاه بیش از سی سال است كه فعالیت خود را پشت سر میگذارد. در این واحد دانشجویان با اصول اولیه طراحی تابلوهای برق در سطح ولتاژهای گوناگون آشنا شده و همچنین در واحد عملی این كارگاه نحوه اجرای طرحهای تابلو و مونتاژ و راهاندازی انواع تابلوهای مورد نیاز صنعت آب و برق و دیگر صنایع آموزش داده میشود. در این كارگاه شركتكنندگان میتوانند اطلاعات مورد نیاز در زمینه انواع تابلو را بدست آورند.
آزمایشگاه فشار قوی پيشرفته
(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 109)
معرفی فعالیتهای آزمایشگاه )آزمایشهای قابل ارائه(:
آزمایشات روی تجهیزات عایقی فشارقوی بصورت اعمال ولتاژهای ac ,dc و ولتاژ ضربه ، اندازه گیری مقاومت عایقی، اندازه گیری ضریب تلفات عایقی(تانژانت دلتا) و تخلیه الکتریکی جزئی partial discharge
تجهیزات مورد تست فشارقوی شامل تست ژنراتور و ترانسفورماتور و تابلو و .. در محل سایت یا تست تجهیزات قابل حمل در آزمایشگاه و تست لوازم وتجهیزات ایمنی فردی مانند کفش ایمنی ، دستکش ایمنی ، فرش عایق و ...
تست تجهیزات جریان قوی و سنجش پایداری حرارتی آنها مانند کابلها ، کلیدهای قدرت و فیوزها و ..