آزمایشگاههای آموزشی
آزمایشگاههای آموزشی

(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 108)
اين آزمايشگاه برای تمام دانشجويان و صنعتگران ارائه میگردد تا دانستههای تئوری خود را در عمل آزمايش کرده و مهارت لازم برای بکارگيری، راهاندازی و تحقيق در ماشينهای الکتريکی را کسب نمايند. آزمايشهايی که برای دانشجويان ارائه داده میشود شامل انواع آزمايشهای مربوط به موتورها و ژنراتورهای AC, DC سه فاز و تكفاز و همچنين ماشينهایمخصوص میباشد. بطور مثال: سنکرون کردن ژنراتور با شبکه بينهايت، اتصال موازي چند مولد سنکرون به صورت شبکه محلي، تستهاي راهاندازي، بيباری، بارداری و غيره. پروژهها و دورههاي تخصصی كوتاه مدت كه در اين آزمايشگاه اجرا ميشوند عبارتند از: طراحي، تست، عيبيابي، حفاظت، نصب، راهاندازي، درايو و كنترل ماشينهاي الكتريكی و مبدلهاي الكترونيكي، تست سيستمهای تحريك ژنراتور و تست عايقی ماشينهای الكتريكی فشار قوی.
کارگاه خط گرم

(سوله شماره 1، گروه برق)
خط گرم در واقع به خط انتقالی گفته میشود که برق در آن جریان دارد و بدون آنکه برق شبکه قطع شود تعمیرات بر روی آن انجام میشود. در اهداف صنعت برق و رضایت مشترکین، فروش انرژی بیشتر، کمک به تولید بیشتر در بخش صنایع، جلوگیری از فرسودگی و استهلاک زود هنگام تجهیزات شبکه، بخاطر کلیدزنی های مکرر و کاهش تلفات از جمله مزایای تعمیرات با خط گرم به شمار میرود. در این کارگاه به کارشناسان فنی و دانشجویان بر روی شبکه برقدار نحوه انجام انواع تعمیرات ناشي از خطاهاي مختلف بر روی شبکه برقدارآموزش داده میشود. ضمناً تعمیرات برروی شبکه برقدار با یکسری لوازم عایقی به دو روش: فرمان از راه نزدیک و فرمان از راه دورانجام میپذیرد.
کارگاه اجزای پست

(سوله شماره 2، اتاق 25)
پستهاي فشارقوی بعنوان اجزاء اصلی سيستمهای قدرت نقش ارتباط دهنده فیمابين سيستمهای توليد، انتقال و توزيع میباشند. بهره برداری صحيح از اين پستها میتواند ضريب قابليت اطمينان شبكه قدرت را افزايش دهد. دراين راستا كارگاه تخصصی اجزاء پست از اهميت خاصی در پيشبرد اين هدف دارد كه آموزشهای تخصصی مرتبط با تجهيزات بكاررفته در پستهای فشارقوی، متوسط و توزيع را ارئه مینمايد. در اين كارگاه برای دانشجويان و صنعتگران، مباحثی چون ساختمان داخلی، نحوه عملكرد، اجزاء تشكيل دهنده، روشهای بهرهبرداری صحيح، انواع تستهای استاندارد و تعميرات انواع تجهيزات پست را از قبيل: كليدهای قدرت، سكسيونرها، ترانسفورماتورهای اندازهگيري و حفاظتی، برقگيرها، تپچنجرها، موجگيرها و... آموزشهای لازم را بصورت تئوری و عملی ارائه میدهد.
آزمايشگاه رله و حفاظت الكتريكي

(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 108)
یکی از بخشهای مهم در صنعت برق که نیاز به دانش فنی بالایی دارد حفاظت شبکه و تجهیزات الکتریکی میباشد. از این رو آشنایی عملی با تجهیزات حفاظتی و نحوه تست و راه اندازی آنها در کنار آموزشهای تئوری دارای اهمیت ویژهای میباشد. آزمایشگاه رله و حفاظت این دانشگاه جزو معدود آزمایشگاههای مجهز در این زمینه بوده که برای دورههای تخصصی و آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت و ارائه خدمات مهندسی فعالیت مینماید. تجهیزات این آزمایشگاه شامل انواع رلههای دیجیتالی، استاتیکی و مکانیکی، انواع دستگاههای تستر و ترانسفورماتورهای اندازهگیری جریانی و ولتاژی می باشد.
كارگاه تخصصي ترانسفورماتور

(سوله شماره 3، اتاق 46)
کارگاه ترانسفورماتور فعاليت خود را در زمينه تعمير و تست ترانسفورماتورهای توزيع از سال 1361 آغاز نمود. با توجه به نياز گسترده و توانايي های اين کارگاه، اغلب شرکتهای برق منطقهای کشور، شرکتهاي وزارت نيرو و شركتهاي دولتی و خصوصی از خدمات تخصصي اين کارگاه جهت تعمير و تست ترانسفورماتورهای خود استفاده می نمايند. با توجه به دانش فني و تجهيزات موجود در کارگاه و اطميناني که نسبت به صحت ودقت نتايج آزمايشات انجام شده در اين کارگاه وجود دارد، کارفرمايان و خريداران ترانسفورماتور از خدمات اين کارگاه جهت انجام آزمايشات روتين و تايپ تست ترانسفورماتورهای ساخت داخل و نيز ترانسفورماتورهای وارداتي استفاده نموده اند. آزمايشات در اين کارگاه با استفاده از تجهيزات کاليبره شده، نيروی انساني متخصص و تحت نظر کارشناسان خبره طبق استانداردهای معتبرجهانی صورت میگيرد.
آزمايشگاه کنترل صنعتی

(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 247)
در اين آزمايشگاه چندين مجموعه آزمايشي با استفاده از تجهيزات صنعتي و استاندارد روز دنيا فراهم آورده شده است و دانشجويان را با روشهاي كنترل سطح، فشار، درجه حرارت و جريان سيالات آشنا ميكند. همچنين دانشجويان ميتوانند تجربه تنظيم ضرايب كنترل كننده های PID را بر روي اين مجموعه های صنعتی داشته باشند.
آزمايشگاه DCS

(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 247)
اين آزمايشگاه بر اساس DCS (Distributed Control System) شركت زيمنس نوع PCS7 تجهيز شده است. تابلوهای كنترلي آن از نوع ريتال صنعتي بوده و چيدمان تجهيزات داخل آن نيز مطابق الزامات صنعتي انجام شده است. HMI آن بر اساس كامپيوترهای صنعتي و نرم افزار Wincc ميباشد و حالت Hot Redundancy مطابق شرايط صنعتي در DCS آزمايشگاه مذكور در PLC و كامپيوترهای صنعتي ديده شده است. با استفاده از امكانات موجود ميتوان دانشجويان را با كليه شرايط واقعي در صنعت از جمله راهاندازی، ازكاراندازی، بهره برداری و غيره را در پلنتهای صنعتی بزرگ از قبيل نيروگاه، پالايشگاه و پتروشيمی آشنا كرد. همچنين با استفاده از امكانات كنترلی بر اساس PLC S7-300 در مجموعه آزمايشگاهی ميتوان بصورت يك جزيره آن را به مجموعه DCS نيز وصل كرده و حالتهای كاری مختلف را ارزيابی نمود.
آزمايشگاه هيدروليک- پنوماتيک

(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 140)
محركها يكي از اجزاء مهم در سيستمهاي كنترل میباشند. بسياري از محركها، هيدروليكی يا نيوماتيكی ميباشند. در اين آزمايشگاه دانشجويان مدارهای فرمان هيدروليكی و يا نيوماتيكی را متصل نموده و با اصول فنی آن آشنا ميگردند. در راستای انجام كارهای عملی در آزمايشگاه دانشجويان با استفاده از نرم افزار شبيه ساز هيدروليكی، مدارهای فرمان را تجزيه و تحليل می نمايند.
كارگاه عيب يابي كابل

(سوله شماره 1، گروه برق)
اين كارگاه فعاليت خود را از سال 1365 با تجهيزات روز دنيا در زمينه هاي آموزش و خدمات مهندسي و دوره هاي تخصصي در دانشگاه و بيرون دانشگاه در سطح كشور اغار نمود. مي توان گفت اين كارگاه، اولين كارگاه عيب يابي مجهز به خودرو هاي تجهيرات آزمايشگاهي سيار عيب يابي در سطح كشور مي باشد و تا كنون مربي هاي زيادي را در اين رشته تحويل صنعت داده است. اين كارگاه در دو سطح كابل هاي توزيع زميني، فشار قوي و فشار ضعيف در خصوص عيب يابي و تست و راه انداري انها فعاليت داشته است و بيش از صد ها مدار كابل را در هر فصل عيب يابي و راه اندازي نموده است. همچنين در بسیاری از پروژه هاي عمراني وزارت صنايع، وزارت نفت، وزارت نيرو و شركت هاي تابعه از خطوط شمال تا جنوب كشور به همراه مدرسين و مهندسان اين دانشگاه حضور داشته و امروز توانسته خدمت شايان به تمام شركت هاي توزيع جهت راه اندازي و تامين واحد هاي عيب يابي كابل داشته باشد.
کارگاه تابلو وتاسیسات

(سوله شماره 1، گروه برق)
اين كارگاه بيش از سی سال است كه فعاليت خود را پشت سر میگذارد. در اين واحد دانشجويان با اصول اوليه طراحی تابلوهای برق در سطح ولتاژهای گوناگون آشنا شده و همچنين در واحد عملی اين كارگاه نحوه اجرای طرح های تابلو و مونتاژ و راه اندازی انواع تابلو های مورد نياز صنعت آب و برق و ديگر صنايع آموزش داده می شود. در اين كارگاه شركت كنندگان میتوانند اطلاعات مورد نیاز در زمینه انواع تابلو را بدست آورند.
آزمایشگاه فشار قوي پيشرفته

(ساختمان جابر بن حیان، اتاق 109)
در دست بررسی